Hoe werkt het

Paarden therapie, ook wel Equi therapie genoemd, is een vorm van interactieve therapie met behulp van een paard en staat onder begeleiding van een therapeut, de Equi therapeut. Tijdens de interactie in de sessie met het paard ga je voelen en benoemen wat er gebeurt in en met jezelf , wat je ziet óf wat je denkt dat het paard voelt; dit wordt vertaald naar onze “mensentaal” en zo leer je stukje bij beetje emoties en lichaamstaal herkennen en benoemen; zo wordt het paard dus gebruikt als communicatie middel.

Dus is je eigen lichaamstaal héél belangrijk om aan te geven hoe jíj in het leven staat; bijv. hoe je confrontaties aangaat, je manier van vraagstelling wanneer je iets gedaan wilt hebben van iemand etc. Door je bewust te worden van je gevoel en wat je daardoor uitstraalt kan je óók de reacties van anderen beter leren begrijpen. Een paard kan je hierbij helpen want die heeft niets anders dan alleen maar lichaamstaal.

Bij het ontvangen van deze signalen hebben paarden dan ook feilloos in de gaten of je “echt” bent en of je laat zien wat je voelt. Wanneer dat niet het geval is zal het paard van je weglopen, oren in de nek leggen of weigeren mee te lopen. Ben je in je benadering ‘echt’ dan blijft het paard ontspannen bij je staan en zit je meteen op de frequentie van het contact waar het om gaat en zal je door die verbinding de spiegel voorgehouden krijgen.

Tijdens de therapie kan het gebeuren dat je schrikt van bepaalde gevoelens, gedachten of komen er emoties los waarvan je je had voorgenomen om die lekker verstopt te houden. Wanneer dat gebeurt zal het paard van je weglopen vanwege de onveiligheid die je schrikreactie oproept of, in het geval dat je je gevoel probeert te maskeren, vanwege de onechtheid die dat met zich meebrengt. Ook kan het paard je juist provoceren en uitdagen waardoor je juist in contact komt met je gevoel, gedachten, intuïtie en/of patronen.

behandeling 1