Gedrags- en fysieke problemen bij paarden

Gedragsproblemen bij paarden zijn onder te brengen in een breed kader die variëren van sociale gedrags-en omgangsproblemen tot onvoorspelbaar gedrag die zich ten alle tijde kan voordoen. Ná de controle van algemene gezondheid en gedrag door jezelf of de dierenarts wordt een fysieke klacht die de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn al snel duidelijk of uitgesloten.

Paarden zijn van nature erg sensitief en zijn in de omgang met mensen gebaat bij duidelijkheid en een zo natuurlijk mogelijke manier van paard mogen zijn. Helaas worden paarden vaak menselijke eigenschappen toebedacht waardoor dit “paard zijn” wordt verstoord. Omdat bij onze gedomesticeerde paarden het natuurlijk kudde gedrag vaak verloren is gegaan kan er miscommunicatie ontstaan tussen het paard en ruiter of eigenaar met alle gevolgen van dien.

Gedragsproblemen kunnen zich uiten in dominant gedrag,  territoriaal gedrag (je wordt de stal uitgejaagd) of stalondeugden en kunnen worden veroorzaakt door bijv. ziekte, pijn, angst en verveling, maar zeker ook door het niet gecorrigeerd worden. Andere problematiek kun je soms terugzien tijdens het werken met een paard zoals voor-, tijdens en ná het rijden of mennen, er van uitgaande dat het paard hiervoor beleerd is. Voorbeelden zijn het niet stil willen staan tijdens opstijgen, er van doorgaan, bokken, niet opgezadeld willen worden, niet getuigd willen worden, niet voor de kar willen of durven enz.

Wij behandelen ook fysieke klachten van het paard binnen een breed spectrum.

Wanneer er op natuurgeneeskundige wijze door ons wordt gewerkt met paarden wordt er eerst een anamnese afgenomen m.b.t. de problematiek. Deze is nodig om inzicht te krijgen in wanneer de problemen zijn begonnen, gebruik van medicatie etc.

De methodes waar wij mee werken variëren van grondwerk, begeleiding ruiter en paard, natuurgeneeskundige therapie en berijden van het paard.

De natuurgeneeskundige therapie die wij toepassen zijn magnetiseren, (Bach) bloesem therapie, gebruik van kruidensupplementen, vitaminen en mineralen.

Magnetiseren is een vorm van therapie die gericht is op het zelfgenezend vermogen van het dier, waarbij het doorgeven van energie een onderdeel is. Dit is een universele, oeroude behandelwijze van ziektes en aandoeningen en komt in grote verscheidenheid in veel culturen voor.
Niet het wegnemen van de klacht is daarbij het belangrijkst, maar het zoeken naar- en behandelen van (ver) storingen en blokkades in het energie systeem van het dier.

Al deze therapievormen kunnen naast andere (reguliere en alternatieve) therapieën worden toegepast. Het zijn veilige, natuurlijke behandel wijzen.

Bloesem remedies zijn een eenvoudige en natuurlijke genezingsmethode, gemaakt van bloesem van bomen, struiken, wilde bloemen en planten.
Bloesem remedies helpen paarden o.a. gemoedsstemmingen in evenwicht te brengen en de balans tussen fysiek en mentaal te herstellen; het zelfgenezingsproces in beweging te zetten om zo tot geznezing te komen.

(Bach) bloesem remedies zijn ook erg goed inzetbaar bij paarden en in ons geval maken wij een mix op maat voor ieder dier.
Voor de samenstelling komen we op locatie stuurt u  ons een foto van uw paard.

Zalf
De smeerafdeling zit in de praktijk van Anton. Hij heeft de gave om zalven, op natuurlijke basis, op maat te maken voor het paard met (terugkerende) huidproblemen of (slecht genezende) wonden. Deze zalven dienen altijd ter ondersteuning maar hebben hun dienst al vaak bewezen bij bijv. oogontsteking, lichte vormen van mok, schaafwonden, spierpijn, jeuk etc.. Heb je een paard met een aandoening op dit gebied en ben je benieuwd of er een zalf gemaakt kan worden voor je paard, neem dan even contact met ons op!

Belangrijk om te weten
Deze therapie geneest geen ziekten en mag ook in geen geval noodzakelijke, medische behandelingen van de dierenarts vervangen.